Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΠΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΕΒΙΑΣ-ΒΕΡΟΙΑΣ 2/6/2010

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΠΟΓΛΟΥ-ΓΕΩΠΟΝΟΥ ΑΠΘ :


« Η Καλλιέργεια και η Μεταποίηση της Στέβιας- Η Σημασία της και η δυνατότητα Συμβολής της στην Αγροτική και Βιομηχανική Ανάπτυξη»
Η Στέβια είναι ένα θαυματουργό φυτό, που θα φέρει επανάσταση σε πολλούς τομείς, στη διατροφή μας, στην αγροτική ανάπτυξη και στη βιομηχανική ανάπτυξη, τόνισε στη αρχή της ομιλίας του ο κ. Παύλος Καπόγλου, που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την καλλιέργεια της Στέβιας και έχει εκδώσει το βιβλίο «Στέβια-Γλυκιά αλλά αθώα-Μια νέα πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια-Η επιχειρηματική καλλιέργεια της Στέβιας».
Ο εισηγητής αναφέρθηκε στην καλλιέργεια και μεταποίηση της Στέβιας, στην αναγκαιότητα οργάνωσης της καλλιέργειας και της μεταποίησης στη χώρα μας και στην δυνατότητα συμβολής της Στέβιας στην αγροτική και βιομηχανική ανάπτυξη και στην εθνική οικονομία της Ελλάδας.
Ειδικότερα αναφέρθηκε σε όλες τις φάσεις της καλλιέργειας της Στέβιας:
Συγκεκριμένα στην παραγωγή σποροφύτων Στέβιας, στη Μεταφύτευση της Στέβιας, στη Λίπανση της, στη Ζιζανιοκτονία της και στην Άρδευση της καθώς και στις Ασθένειες και τους εχθρούς της Στέβιας.
Είπε ότι το φυτό προσβάλλεται σπάνια από ασθένειες και έντομα και μπορεί να καλλιεργηθεί και βιολογικά παράγοντας βιολογικά προϊόντα.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συγκομιδή και ξήρανση των φύλλων της Στέβιας, τα οποία μετά τη διαλογή, συσκευασία και αποθήκευσή τους οδηγούνται σε εργοστάσια παραγωγής στεβιοζάχαρης.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν εργοστάσια στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, αλλά μία τέτοια επένδυση θεωρείται σήμερα πολύ κερδοφόρα.

Η ΣΤΕΒΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ:
Ο κ. Καπόγλου παρουσίασε οικονομικά στοιχεία για την καλλιέργεια της Στέβιας, συμπεραίνοντας ότι έχει υψηλή κερδοφορία..
Το Ακαθάριστο Γεωργικό Εισόδημα της Στέβιας κυμαίνεται από 750- 1.000 ευρώ/ στρέμμα.
Το κόστος παραγωγής κατά στρέμμα είναι 500 ευρώ, αλλά υπάρχουν περιθώρια μείωσης του κόστους παραγωγής σποροφύτων και επομένως και του συνολικού κόστους παραγωγής της.
Η στρεμματική απόδοση είναι 200-400 κιλά ξερά φύλλα/ στρέμμα και το καθαρό κέρδος υπολογίζεται σε 263-512 ευρώ ανά στρέμμα, ανάλογα με την στρεμματική απόδοση της.
Η μεταποίηση της Στέβιας για παραγωγή Στεβιοζάχαρης:Ακολούθως ο εισηγητής περιέγραψε την τεχνολογία μεταποίησης της Στέβιας που είναι σχεδόν ίδια με αυτή της μεταποίησης των ζαχαρότευτλων για παραγωγή τευτλοζάχαρης.
Από ένα στρέμμα Στέβιας μπορεί να παραχθεί ποσότητα 40-50 κιλά Στεβιοζάχαρης, η οποία όμως έχει γλυκαντική ισοδυναμία με περίπου 15.000 κιλά τευτλοζάχαρης ( 50 χ300= 15.000 κιλά). Επίσης η αξία αυτών των 40-50 κιλών Στεβιοζάχαρης ανέρχεται ( σε τιμές εργοστασίου) σε περίπου 2.000 ευρώ ( 50χ40=2.000 Ε) ανά στρέμμα, σε αντίθεση με την αξία της τευτλοζάχαρης, που ανέρχεται σε περίπου 350 ευρώ ( 700 κιλά χ 0,5= 350 Ε ) ανά στρέμμα.
Σημειωτέον ακόμη, ότι σε χονδρικές τιμές η αξία της παραγόμενης Στεβιοζάχαρης ανά στρέμμα είναι περισσότερο πολλαπλάσια από την αντίστοιχη αξία της παραγόμενης από ένα στρέμμα τευτλοζάχαρης.
Η Εμπορική σημασία της Στέβιας και η συμβολή της στην αγροτική & βιομηχανική ανάπτυξη:
Στη συνέχεια ο κ. Π. Καπόγλου τόνισε την μεγάλη εμπορική σημασία της Στέβιας, που είχε επισημανθεί ήδη από το 1887, αλλά οικονομικά συμφέροντα έβαζαν πολλά εμπόδια στη χρήση της και συνακόλουθα στην επέκταση της καλλιέργειας της.
Επί τέλους όμως οι μεγάλες ανάγκες των ανθρώπων για Υγιεινή Διατροφή, αλλά και οι πιέσεις των οργανωμένων Κοινωνιών υπερνίκησαν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και ανάγκασαν ακόμη και επιχειρηματικούς κολοσσούς να υιοθετήσουν τη Στέβια και τη χρήση της για την παραγωγή υγιεινών Τροφίμων και Ποτών.
«Τώρα ήρθε η ώρα του θριάμβου της Στέβιας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καπόγλου ενημερώνοντας, ότι σήμερα η προσφορά των προϊόντων της Στέβιας δεν προλαβαίνει να καλύψει την ραγδαία αυξανόμενη ζήτηση της, η οποία οφείλεται στα πλεονεκτήματά της έναντι όλων των άλλων γλυκαντικών ουσιών, αλλά και έναντι της ζάχαρης.
Η στέβια αναμένεται να εκτοπίσει στο άμεσο μέλλον όλες τις άλλες γλυκαντικές ουσίες, αλλά και να αποσπάσει σημαντικά μερίδια αγοράς ( γύρω στο 30% της κατανάλωσης ζάχαρης) και από την ίδια τη ζάχαρη.
Επομένως στο άμεσο μέλλον αναμένεται μεγάλη επέκταση της καλλιέργειας της Στέβιας, τόνισε με έμφαση.
Ο ομιλητής επεσήμανε ότι οι προοπτικές επέκτασης της καλλιέργειας της Στέβιας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλες, τονίζοντας ότι η καλλιέργεια του φυτού μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αγροτική και βιομηχανική ανάπτυξη και στο ΑΕΠ της Ελλάδας.
Η συγκεκριμένη καλλιέργεια έχει εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως τα Καπνά και μπορεί να φέρει συνάλλαγμα και νέα εισοδήματα στην αγροτική και Εθνική Οικονομία και να συμβάλλει στην έξοδο από τη σημερινή οικονομική κρίση.Γενικά απέδειξε με πίνακες και επίσημα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι η Στέβια μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα εισοδήματα, αλλά και υψηλότερα κέρδη στους αγρότες από άλλες σημαντικές παραδοσιακές καλλιέργειες, όπως το ΡΟΔΑΚΙΝΟ, το ΒΑΜΒΑΚΙ τα ΤΕΥΤΛΑ κ.ά.Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις και τοποθετήσεις.


ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΕΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ
Στην αρχή και στο τέλος της εισήγησης του ο Π. Καπόγλου επεσήμανε, ότι η σημερινή Ημερίδα για τη Στέβια είναι το πρώτο βήμα, αλλά η δράση για να επιτύχει στο σκοπό της θα πρέπει να συνδυασθεί σε επόμενη φάση με την εγκατάσταση στην Ημαθία μιας επιδεικτική καλλιέργεια Στέβιας, στη διάρκεια της οποίας οι ενδιαφερόμενοι αγρότες και μελλοντικοί Στεβιοκαλλιεργητές θα μπορούν να διδαχθούν τα μυστικά της συγκεκριμένης καλλιέργειας.
Δηλαδή η Ημερίδα Στέβιας και η Επιδεικτική καλλιέργεια της Στέβιας είναι δυο δράσεις αλληλένδετες μεταξύ τους με κοινό στόχο την σωστή εκμάθηση της καλλιέργειας της Στέβιας από πολλούς Αγρότες, ώστε κατά την έναρξη της καλλιέργειας το 2011 να αποφύγουμε λάθη και αποτυχίες στο ξεκίνημα της.
Ήδη, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εκφράστηκε ενδιαφέρον από αρκετούς αγρότες της περιοχής μας να την παρακολουθήσουν. Όσοι επιθυμούν να την παρακολουθήσουν επίσης μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή απευθυνόμενοι
στο τηλέφωνο 6944932985.
και στο email: pkapoglu@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: